OBS! På eget ansvar.

Opplysningene du finner her, er ment å være informerende og skal ikke ses på som råd om investering eller en oppfordring til kjøp eller salg av digital valuta. Du må aldri investere mer enn du har råd til å tape og du bør alltid innhente relevante råd før du tar en investerings- eller kredittbeslutning.

Å investere i digital valuta medfører høy risiko. Du risikerer å tape alt. Til og med slurv med sikkerheten rundt oppbevaringen eller transaksjon av pengene, kan det i verste fall føre til at alt går tapt.

Tidligere resultater gir ingen garanti for fremtidige resultater og all bruk av informasjonen på denne nettsiden, for eksempel som beslutningsgrunnlag for investeringer, skjer på egen risiko.

Så du ønsker å handle kryptovaluta?

Kryptovaluta har vist seg å gi noen av de beste avkastningene i historien og du har fortsatt sjansen til å tjene gode penger. Så la oss se på hvordan investere i kryptovaluta på den riktige måten. Denne guiden er skrevet slik at du enkelt skal forstå hva dette er, hva du kan forvente og hvordan du best kommer i gang som kryptoinvestor.

TL;DR For den lesetrøtte

Ikke alle liker lange tekster om vanskelige tema. Om dette blir tørt, vanskelig å forstå og du ikke har lyst til å lese mer, kan du hoppe rett til steg-for-steg guiden.

Slik kjøper du dine første Bitcoins

Når du har skaffet deg en personlig, digital og kryptert lommebok, begynner vi med å kjøpe Bitcoins. Det finnes flere internasjonale, digitale markedsplasser (børser) for kjøp og salg av Bitcoins og andre kryptovaluta. Den største og mest kjente børsen er Coinbase.com, en brukervennlig og populær plattform som fungerer for de fleste. De har også en egen app til ios og android telefoner, så du enkelt kan utføre transaksjoner på farten.

Det finnes også noen norske markedsplasser, men brukere kan ofte rapportere om noe ustabile og upålitelige løsninger.

Merk at selv om kursen på 1 bitcoin per i dag (desember 2017) er over 150.000 kr, er det fullt mulig å kjøpe mindre enn 1 bitcoin. Den minste enheten som benyttes er 0,00000001 bitcoin (eller én «Satoshi»).

  1. Klikk deg inn på Coinbase og start registrering av en ny konto. For sikkerhet (og i henhold til de fleste slike børsers retningslinjer) må du laste opp bilde av enten passet eller førerkortet ditt. Bildet må være av god kvalitet og skriften leselig. Får du ikke bildet godkjent kan du heller ikke handle Bitcoins.
  2. Etter at du har legitimert deg kan du legge til betalingsmetode og kjøpe Bitcoins. Gå til ”Buy/Sell Bitcoin”.
  3. Her kan du skrive inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe Bitcoins for. Velg din betalingsmetode og klikk på ”Buy Bitcoins Instantly”. (OBS! Det relativt høye gebyrer om du handler med visa eller master. Les neste kapittel for å spare penger.)
  4. Når du har kjøpt Bitcoin vil disse plasseres i den lokale lommeboken på Coinbase.com, BTC Wallet.
  5. Trykk på ”Send/Request” og fyll inn adressen til lommeboken du opprettet på blockchain.info/wallet.
  6. For å finne riktig adresse må du inn i lommeboken på f.eks. blockchain.info og klikkre på ”Receive” Kopier denne adressen inn i feltet på Coinbase.com.
  7. Kontroller at informasjonen er riktig og trykk på ”Send Funds”. Du må nå bekrefte overføringen.
  8. Overføringen til lommeboken på Blockchain vil skje umiddelbart, men det vil ta rundt en times tid for blockchain-nettverket å verifisere transaksjonen.

Som du ser vil du også kunne kjøpe Bitcoin Cash, Ethereum og Litecoin hos Coinbase.

Når du handler med Bitcoin er det viktig å huske at det er snakk om et finansinstrument med høy volatilitet. Derfor er det viktig at du, i likhet med når du investerer i volatile aksjer, ikke investerer med enn du har råd til å tape. Det er også viktig at du ikke tar noen snarveier når du sikrer de digitale verdiene dine. Skriver du bl.a. feil adresse når du sender Bitcoin fra coinbase til don lommebok, så vil pengene være tapt for alltid.