By Published On: desember 21st, 20174,6 min read

Hva er en wallet og hvorfor trenger jeg en?

Denne guiden vil hjelpe deg å fårst hva det er og å finne den beste walleten (kryptovaluta-lommeboken) for deg.

Hint: Det finnes ikke én lommebok som passer alle, fordi krypto-lommebøker finnes på forskjellige plattformer og med forskjellige funksjoner.

Uten en wallet kan du ikke motta, oppbevare eller bruke kryptovaluta. Du kan se på det som en digital lommebok, med et system som minner litt om nettbanken din. Forskjellen er at i stedet for å lagre en samling av regninger og kort, lager en wallet en samling av offentlige og private nøkler, hemmelige koder som gir tilgang til pengene.

En wallet består altså av to nøkler. En offentlig nøkkel, som er din lommebokadresse og det du eller andre bruker for å sende krytovaluta til den lommeboken. Den kan sammenlignes med en e-postadresse.

Den andre delen er den private nøkkelen. Det er dette som gjør at du kan sende bitcoins til andre mennesker. Kombinasjonen av mottakerens offentlige nøkkel og din private nøkkel er det som gjør det mulig å foreta en krypteringstransaksjon.

Det er viktig å forstå at hvis noen andre får kontroll over lommwboken eller den private nøkkelen til lommeboken, kan de ta ut alle pengene dine. Du bør derfor holde din lommebok trygg ved å bruke sterke passord og på annen måte holde den utenfor rekkevidde av ondsinnede personer.

Typer lommebøker

Det finnes mange forskjellige wallets å velge mellom og hver har forskjellige funksjoner. Men felles for alle lommebøkene er at de må være i overensstemmelse med den valgte kryptovaluta-protokollen, for at de alle kan brukes til å sende og motta av denne kryptovalutaen.

Så la oss se på de forskjellige hovedkategoriene av wallets og hvorfor du kanskje vil velge den ene over den andre.

Web lommebøker

Web lommebøker lar deg sende, motta og lagre kryptovaluta gjennom nettleseren din. De styrer vanligvis sikkerheten til de private nøklene som er knyttet til kontoen din, selv om enkelte tjenester gir deg muligheter til å holde kontrollen over private nøkler. Nettbaserte wallets er generelt mer praktiske enn andre typer lommebøker, siden du ikke trenger å bekymre deg for at du ved et uhell å sletter en lommebok fra datamaskinen din og mister alle dine penger.

Hovedkritikken mot de fleste slike tjenester er at du selv ikke administrerer dine private nøkler. Dette betyr at sikkerheten må tas svært alvorlig av leverandøren og som ved alle andre online-kontoer er det også viktig for kundene å ha gode sikkerhets forholdsregler.

Stasjonære lommebøker

Å installere en wallet-programvare direkte på datamaskinen, gjør det mulig for en person å ha full kontroll (og ansvar) over lommeboken.

I en stasjonær lommebok (PC program) lagres de private nøklene på en harddisk, så det er bare mulig å få tilgang til midlene ved hjelp av datamaskinen som lommeboken er installert på. Hvis lommebokfilen skulle bli skadet uten sikkerhetskopiering tilgjengelig, ville verdiene som var lagret i den lommeboken, gå tapt for alltid. Av denne grunn er det ekstremt viktig at du bruker sterke passord og lager pålitelige sikkerhetskopier av din stasjonære lommebok.

Mobile lommebøker

Mobile lommebøker er ganske enkelt wallets designet for en mobiltelefon eller lignende. Disse appene er enkle å navigere med en berøringsskjerm, tilgjengelige mens du er på farten og gir deg ofte muligheten til å skanne QR-koder (som gjør det enkelt å utføre transaksjoner). Noen mobilvarianter lar deg også bruke NFC for å betale, slik at du ikke trenger å gjøre mer enn å berøre en mottaker for å overføre penger.

Maskinvare-lommebok

En maskinvare (hardware)-lommebok er en spesialisert type enhet designet spesielt for å lagre kryptovaluta. Fordelen er at maskinvare lommebøker er mye vanskeligere for en uredelig bruker å kompromittere sammenlignet med en stasjonær eller mobil lommebok, siden de bruker det minste minimumsmengden programvare som kreves for å trygt lagre bitcoins.

Det finnes også rene maskinvareenheter som kan brukes; typisk i form av en minneplugg du kan stikke inn i en PC og låse opp med et passord.

Fordelen med disse er at de ikke kan hackes fra nett, men ulempen er at de lett kan mistes.

To av de mest kjente maskinvare lommebok Trezor eller en Ledger Nano S.

Papir-lommebøker

Papirlommebøker er en måte å lagre kryptovaluta i et fysisk medium som papir eller metall. Alt du trenger er en papirlapp og to nøkler: den offentlige nøkkelen (som du kan gi bort til andre som skal betale deg) og den private nøkkelen, som du trenger i kombinasjon med den offentlige for å gjøre en betaling.

På nettstedet bitaddress.org kan du generere slike nøkkelpar lokalt i nettleseren, der du først må bevege muspekeren og/eller skrive inn tekst i en tekstboks for å lage tilfeldighet. Resultatet kan du så skrive ut eller notere på ark.

Som et trykt banknotat, hvis en papirlommebok tapt eller ødelagt, er kryptovalutaen som er lagret på det, borte for alltid.

Les mer om hvordan du lager Papir-lommebøker her!

Hjerne-lommebøker

En hjernelommebok refererer til en krypto-lommebok som er generert fra en passordfrase. Det ligner litt på en papirlommebok, men i stedet for to nøkler, må du memorere en rekke med ord. Hvis du glemmer passordet/ordene, går verdiene tapt. Selv om det kan være tiltalende å lagre kryptovaluta i ditt eget minnet, bør det være advart mot utfordringen.

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.