By Published On: desember 21st, 201715 min read

Så du ønsker å handle kryptovaluta?

Kryptovaluta har vist seg å gi noen av de beste avkastningene i historien og du har fortsatt sjansen til å tjene gode penger. Så la oss se på hvordan investere i kryptovaluta på den riktige måten. Denne guiden er skrevet slik at du enkelt skal forstå hva dette er, hva du kan forvente og hvordan du best kommer i gang som kryptoinvestor.

TL;DR For den lesetrøtte

Ikke alle liker lange tekster om vanskelige tema. Om dette blir tørt, vanskelig å forstå og du ikke har lyst til å lese mer, kan du hoppe rett til steg-for-steg guiden.

Slik kjøper du dine første Bitcoins

Når du har skaffet deg en personlig, digital og kryptert lommebok, begynner vi med å kjøpe Bitcoins. Det finnes flere internasjonale, digitale markedsplasser (børser) for kjøp og salg av Bitcoins og andre kryptovaluta. Den største og mest kjente børsen er Coinbase.com, en brukervennlig og populær plattform som fungerer for de fleste. De har også en egen app til ios og android telefoner, så du enkelt kan utføre transaksjoner på farten.

Det finnes også noen norske markedsplasser, men brukere kan ofte rapportere om noe ustabile og upålitelige løsninger.

Merk at selv om kursen på 1 bitcoin per i dag (desember 2017) er over 150.000 kr, er det fullt mulig å kjøpe mindre enn 1 bitcoin. Den minste enheten som benyttes er 0,00000001 bitcoin (eller én «Satoshi»).

 1. Klikk deg inn på Coinbase og start registrering av en ny konto. For sikkerhet (og i henhold til de fleste slike børsers retningslinjer) må du laste opp bilde av enten passet eller førerkortet ditt. Bildet må være av god kvalitet og skriften leselig. Får du ikke bildet godkjent kan du heller ikke handle Bitcoins.
 2. Etter at du har legitimert deg kan du legge til betalingsmetode og kjøpe Bitcoins. Gå til ”Buy/Sell Bitcoin”.
 3. Her kan du skrive inn hvor mange euro du ønsker å kjøpe Bitcoins for. Velg din betalingsmetode og klikk på ”Buy Bitcoins Instantly”. (OBS! Det relativt høye gebyrer om du handler med visa eller master. Les neste kapittel for å spare penger.)
 4. Når du har kjøpt Bitcoin vil disse plasseres i den lokale lommeboken på Coinbase.com, BTC Wallet.
 5. Trykk på ”Send/Request” og fyll inn adressen til lommeboken du opprettet på blockchain.info/wallet.
 6. For å finne riktig adresse må du inn i lommeboken på f.eks. blockchain.info og klikkre på ”Receive” Kopier denne adressen inn i feltet på Coinbase.com.
 7. Kontroller at informasjonen er riktig og trykk på ”Send Funds”. Du må nå bekrefte overføringen.
 8. Overføringen til lommeboken på Blockchain vil skje umiddelbart, men det vil ta rundt en times tid for blockchain-nettverket å verifisere transaksjonen.

Som du ser vil du også kunne kjøpe Bitcoin Cash, Ethereum og Litecoin hos Coinbase.

Når du handler med Bitcoin er det viktig å huske at det er snakk om et finansinstrument med høy volatilitet. Derfor er det viktig at du, i likhet med når du investerer i volatile aksjer, ikke investerer med enn du har råd til å tape. Det er også viktig at du ikke tar noen snarveier når du sikrer de digitale verdiene dine. Skriver du bl.a. feil adresse når du sender Bitcoin fra coinbase til don lommebok, så vil pengene være tapt for alltid.

Slik slipper du unna gebyrer når du handler på Coinbase

Det relativt høye gebyrer om du handler kryptovalutta med visakort eller Masterkort på Coinbase. Men det koster ingen ting å overføre fra din bankkonto til Coinbase. For å få til dette man først verifisere kontoen sin på Coinbase for bankoverføring.

 1. Etter at du har verifisert og sikret kontoen din, klikker du først på ”Accounts” og så på ”Deposit” under EUR Wallet.
 2. Følg så stegene i veiledningen.
 3. Det er anbefalt å bare overføre et lite beløp første gang.

Bankoverføringen vil normalt ta 3-4 virkedager.

Når pengene har kommet inn på Coinbase, kan du logge deg inn påtradingplatformen Gdax.com (Det er en nettside fra samme firma som Coinbase).

 1. Inne på Gdax trykker du på ”Deposit” under BALANCE.
 2. Velg så ”Coinbase Account” og ”EUR Wallet” som Source
 3. Overfør ønsket beløp og velg vilket marked du vil handle ”BTC/EUR”, ”ETH/EUR” eller ”LIT/EUR” .
 4. Bytt så handelsform fra ”MARKET” til ”LIMIT ”.
 5. Fyll så inn ønsket mengde og til hvilken pris, før du trykker ”Place buy order”.
 6. Når handelen er gjennomført kan du flytte pengene tilbake til Coinbase eller sende dem til en annen lommebok.

For mer info finner du mange gode forklaringer på YouTube, f.eks. denne videoen.

Alternativer til Bitcoin

Fordi Bitcoin har vokst så enormt i popularitet har det ikke tatt lang tid for andre aktører å komme på banen. I dag finnes det over 1000 kryptovalutaer (digital valuta). Du kan finne en oversikt over mange av disse, prishistorikk og markedsverdi på f.eks. coinmarketcap.com eller worldcoinindex.com

Det er mulig å tjene ganske mye penger på mange av disse alternative kryptovalutaene (også kjent som altcoins), da prisen kan mangedoble seg på bare noen timer. Det betyr selvfølgelig også at det mulig å tape veldig mye penger på kort tid. Gjør derfor bestandig din egen research før du handler altcoins og ikke handle på bare andres anbefalinger. Som alltid; ikke investerer med enn du har råd til å tape!

Kjøpe Altcoins

Det finnes flere internasjonale, digitale markedsplasser for kjøp og salg av Altcoins. Den største og mest kjente er bittrex.com. Men felles for de fleste, er at du ikke kan handle med Visa, Master eller bankoverføring der. De færreste kryptovalutaene har pr dags dato et fiat par. For å handle på f.eks. bittrex.com, må du derfor først kjøpe Bitcoin, Etherum eller Litecoin på Coinbase og så overføre det til Bittrex.

 1. Klikk deg inn på bittrex.com. Når du registrerer deg må du også her laste opp bilde av enten pass eller førerkort. Bildet må være av god kvalitet og lett leselig. Får du ikke bildet godkjent kan du heller ikke handle.
 2. Etter at du har legitimert og satt opp sikkerhetsinnstillinger, kan du kjøpe og selge kryptovalutta. Klikk på ”Wallets” knappen oppe til høyre og finn Bitcoin eller den valutaen du kjøpte på Coinbase.
 3. Trykk på ”+” symbolet foran denne valutaen og kopier adressen som kommer opp i feltet.
 4. Gå til ”Accounts” på Coinbase og trykk på ”Send ” ved den riktige lommeboken, f.eks. BTC Wallet.
 5. Fyll inn adressen til lommeboken du har på bittrex.
 6. Kontroller at informasjonen er riktig og trykk på ”Send Funds”. Du må nå bekrefte overføringen.
 7. Overføringen til lommeboken vil skje umiddelbart, men det vil ta rundt en times tid for blockchain-nettverket å verifisere transaksjonen.

Så da er det på tide på kjøpe noen Altcoins.

 1. bittrex trykker du på Logoen for å komme til fremsiden. Her kan du søke etter forskjellige altcoins i Bitcoin- og Ether-markets.
 2. Kontroller at du er inne på riktig valuta, før du legger inn ønsket mengde og pris.

Når handelen er gjennomført, kan det være vanskelig å sende dine nye altcoins til en privat lommebok, da mange av disse programmene ikke støtter alle disse alternative kryptovalutaene. Men om du ikke oppbevarer hårreisende store summer, så er det heller ikke for stor risiko å oppbevare penger på en exchange som f.eks. bittrex. Men det er veldig viktig å huske at dette er ikke “dine” lommebøker. Bittrex har de private nøklene til disse lommebøkene, ikke du. Når du oppbevarer penger på en børs, så er det alltid ev hvis risiko for at pengene kan bli borte.

Betal skatten din

Når dagen kommer hvor du vil selge dine kryptovaluta må du skatte av en eventuell gevinst. Ingen digitale valutaer er fritatt for beskatning.

Ifølge Skatteetaten er bitcoin og annen kryptovaluta et formuesobjekt og gevinst er skattepliktig som alle andre formuesobjekter. Gevinst skal føres under «annen inntekt» i selvangivelsen.

For inntektsåret 2017 vil det si at du skal skatte 24 prosent av gevinsten du eventuelt har oppnådd siden du kjøpte. Tilsvarende kan du kreve skatteavdrag om du selger bitcoin til en lavere kurs enn du kjøpte for.

Gode referanser, nyheter og diskusjoner

Det finnes mange kilder til kryptovaluta-nyheter og diskusjoner. Reddit subforumet r/CryptoCurrency/ har ofte mye interessant og bitcointalk.org er en god kilde for hjelp.

Sjekk it coinmarketcap eller worldcoinindex for å se markedsverdiene og prisene til forskjellige mynter. Sjekk ut cryptowat.ch for prisen på mynter i diverse børser.

Sjekk ut diverse mynters «subReddit» for å finne relevante nyheter, og for å få en ide om hvordan markedet beveger seg, og til sist:

Det er det jeg hadde å si! Vær smart med dine investeringer, og viktigst av alt: Ikke glem å ha det morsomt!

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.