By Published On: september 13th, 20222,9 min read

Ifølge klisjeer og stereotyper er alle nerder «introverte». Selv om dette ikke gjelder alle, er det et snev av sannhet i det – og det er absolutt ingenting å skamme seg over. Mange kan føle seg sjenerte av og til, særlig når det kommer til å finne sin plass i et nytt arbeidsmiljø.

Hva betyr det å være introvert?

For å forstå dette fullt ut, må vi definere hva en introvert egentlig er. Ifølge Store norske leksikon er en introvert person en som vanligvis foretrekker aktiviteter alene framfor å samhandle med store grupper mennesker.

Betegnelsen «introvert» har sitt opphav i typelæren til den sveitsiske psykiateren Carl Gustav Jung. Jung bruker «introvert» for å beskrive mennesker som tillegger sine indre opplevelser stor betydning. I Jungs typelære skisseres også annen «typisk» atferd for introverte: De tar sjelden kontakt med andre, er tilbakeholdne i sosiale sammenhenger, fokuserer på sine indre opplevelser og foretrekker ofte aktiviteter alene.

Si bare “hei”

For mange er dette den vanskeligste delen. Det kan føles skummelt, men det er også det mest effektive trikset for å starte en samtale. Når du har sagt “hei”, har du satt i gang prosessen mot vennskap, og det blir lettere å snakke med denne personen over tid. Den første samtalen trenger ikke å være lang. Profftips: Forbered noen “unnskyldninger” (som “jeg må tilbake til arbeidet”, “jeg må på toalettet” eller “jeg trenger påfyll”) hvis du føler at en pinlig stillhet er i ferd med å oppstå.

Møt opp på jobbarrangementer

Introverte blir ofte tappet for energi i sosiale situasjoner, særlig når det involverer store folkemengder. Vi forstår at du kanskje heller ville vært hjemme alene foran PC-en, men å gjøre en innsats for å delta på jobbarrangementer er avgjørende for å knytte bånd til kollegene. Heldigvis vil felles opplevelser gjøre hverdagslig småprat enklere etter hvert.

Vis interesse for andre

Å vise genuin interesse for kollegene dine ved å stille spørsmål om livene deres er en sikker vinner. Folk setter pris på å dele om seg selv, og det vil gjøre samtalene dine mer engasjerende. Sannsynligvis vil de gjengjelde interessen og stille deg spørsmål tilbake. Kanskje oppdager dere noe dere har til felles. Før du vet ordet av det, har du fått en ny venn!

Koble til kolleger på sosiale medier

Etter noen hyggelige samtaler med kolleger – for eksempel tre uformelle eller én mer personlig – kan du vurdere å koble deg til dem på Facebook eller andre sosiale plattformer. Dette åpner for muligheten til å sende en melding og avtale noe sosialt utenfor jobben, noe som igjen kan gjøre deg mer avslappet i arbeidshverdagen. Profftips: Et raskt overblikk på kollegenes sosiale medieprofiler kan gi deg gode ideer til fremtidige samtaleemner.

Selvtillit er ikke alltid nøkkelen

Du trenger ikke å være den høylytte eller morsomste personen hvis det ikke er din stil. Vær heller deg selv. Et vennlig smil og åpent kroppsspråk er nok til at du vil klare deg fint.

Det er lettere sagt enn gjort, men frykt for avvisning er en del av menneskets natur. Alle kjenner på det. Si til deg selv: “Du er en flott person, og andre er heldige som får snakke med deg.” Ja, det kan virke litt selvsentrert, men det hjelper. Husk at du har noe verdifullt å tilby, og at den andre personen sannsynligvis er like nervøs som deg. Dere deler ansvaret for å holde samtalen i gang, og pinlige stillheter er like mye din potensielle nye venns “feil” som din.

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Hvis du likte det du nettop lese, kan du utforske de andre artiklene nedenfor: