By Published On: juli 27th, 20214,8 min read

For 34 år siden i dag, 27. juli 1987, veiledet av produsent-trioen Stock Aitken Waterman, ble det gitt ut en singel som har endret verden. En dansepop-sang laget av en 21 år gammel sanger/låtskriver, som skulle fortsette å toppe hitlistene i 25 land.

Albumet (Whenever You Need Somebody) ble ikke gitt ut før 16. november samme år og traff først nummer 1 på de amerikanske hitlistene 12. mars 1988.

Ifølge IMDB ble videoen publisert i september 1987 i Storbritannia. Den ble innspilt på Harrow Club Sports Hall i London. Et samfunnshus grunnlagt i 1883 av en lokal kirke. De utvendige scenene ble filmet på Freston Road, hvor samfunnshuset ligger.

Du kan fortsatt booke samfunnshuset til arrangementer eller lignende, om du ønsker å oppsøke dette kulturiske opphavsstedet. Bestilling kan gjøres her: https://harrowclubw10.org/book-our-space/

Bait and Switch, opphavet til et internettfenomen

Bait-and-Switch er en kjent taktikk assosiert med svindel og praktisk humor på internett. Det innebærer at noen legger ut en falsk hyperkobling (en lenke til et annet sted på nettet) som vil være av interesse for mange, men som i stedet fører til noe helt annet. For eksempel noe som er helt irrelevant eller uønsket. Når denne taktikken blir brukt humoristisk, er den også kjent som en trollelenke.

Rickrolling er selvfølgelig ikke det første eksemplet i internetts historie på en trollelenke, men kanskje det største og lengstvarende.

YouTuberen Erik Helwig hevder å ha utført historiens første Rickroll, men ikke form en trollelenke. Den 31. august 2006, tulleringte han en radiostasjon i Michigan til et «etter kampen program» og spilte av «Never Gonna Give You Up» over telefonen. Historien ble forklart i en YouTube-video med tittelen «I Did the First Rickroll (w/ Proof)», som ble lastet opp til YouTube 7. august 2015.

En trollelenke blir til

Fenomenet Rickrolling som en trollelenke, oppsto på bildeforumet 4chan, og fikk navnet sitt «Rickroll» grunn av 4chan sine ordfiltre. Bildeforumet som ble grunnlagt av moot i 2003, hadde i starten bare to emnegreener, /a/ for anime og /b/ for alt annet. Rundt 2007 begynte moot å bli lei og hatet mye av språkbruken som ble brukt på forumet hans. Han lagde derfor en haug med tilfeldige ordfiltre på /b/ brettet, for å lette på irritasjon rundt overbrukte memes. Praksisen utviklet seg raskt fordi mange syntes det både var morsomt og gjorde det vanskelig å snakke på /b/. Ord som «source» (kilde) ble filtrert og byttet til «sauce» (saus). Ønsket en bruker for eksempel å be om kilden til et bilde, ville man ende opp med å be om sausen til et bilde osv. Flere av ordfiltrene utviklet seg også selv til å bli egne memes.

På et tidspunkt ble ordet «duck» (and) inkludert i dette filteret. Kildene er uenige om hvordan filteret fungerte for dette ordet, men en forklaring på hva som skjedde er at i en samtale som handlet om «eggrolls» (vårruller), ble «egg» filtrert til «duck» og ut på den andre siden kom «duckroll«. Dette ble igjen plukket opp av forumdeltakere som syntes «duckroll» var et morsomt mentalt bilde og et nytt meme ble født.

Sannsynligvis oppmuntret av at «roll» hørtes ut som «troll», begynte brukerne å legge ut lenker til spennende innlegg, hvor de lenkene i stedet (som en trollelenke) førte til bilder av en and med trehjul. Duckroll-fenomenet utviklet seg så videre, hvor bildet ble det lastet opp som en video (med The Picard Song som musikken), og ble gitt som svar som en trollelenke til brukere som etterspurte en lenke til noe.

Image

Duckroll blir til Rickroll

Duckroll (som kom til verden rundt november 2006) ble til «Rickrolling» tidlig i 2007, angivelig på grunn av to hendelser:

I mars 2007 ble traileren til Grand Theft Auto IV gitt ut på nettstedet til Rockstar. Denne videoen var så populær at den endte med å krasje hele Rockstar-nettstedet, og etterlot mange frustrerte gamere. Mange av disse gikk til sosiale medier på jakt etter mirrors (en kopi av en nettside eller innhold, som ligger på en annen server).

4chan-brukere så naturligvis en mulighet i dette og tilbød i godt forumtradisjon en «mirror-lenke» til den nye traileren. Håpefulle gamere stormet til for å få et glimt av det nye spillet, men endte i stedet opp med en video av sangen Never Gonna Give You Up av Rick Astley.

Året etter brukte Youtube dette som inspirasjon til sin aprilsnarr-spøk og forvandlet det lille 4chan-memet til et verdensomfattende internettfenomen, da de lenket om alle de fremhevede videoene på sin startside til Never Gonna Give You Up.

*Historisk merknad: versjonen av videoen som alle pleide å lenke til var en video lastet opp av brukeren «cotter548» i mai 2007, med tittelen «RickRoll’d». Denne versjonen har blitt lastet opp og ned flere ganger i løpet av årene, men når du søker etter den offisielle Rick Astley-versjonen nå, så får du den som ligger her:

https://www.youtube.com/watch?v=oHg5SJYRHA0

Denne versjonen ble ikke lastet opp før 2009 da Rickrolling for lengst hadde tatt av. Men til tross for det er det den desidert mest populære versjonen.

I utgangspunktet skjedde alt dette fordi 4chan ikke hadde forhåndsvisningskort for sine lenker, slik facebook og twitter gjør.

Men ja, Rick Astley har blitt 55 år gammel, sangen hans Never Gonna Give You Up er 34 år i dag og memet «rickrolling» er litt over 14 år gammelt.

Hvis du vil lære mer om dette memet og historien bak sangen, så finnes det en fin dokumentar om det på YouTube, som du finner her: https://youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Hvis du likte det du nettop lese, kan du utforske de andre artiklene nedenfor: