By Published On: september 10th, 20177,9 min read

Altcoin, hundrevis av digitale valutaer

Selv om folk flest ikke forstår nøyaktig hvordan kryptovaluta eller blockchain fungerer, har de fleste hørt om Bitcoin. Men når man begynner å sette seg inn i kryptovaluta som Bitcoin, kan man fort bli overrasket over å lære at det faktisk finnes hundrevis av typer digitale valutaer, kryptovaluta eller altcoins som det kalles.

Denne måten å navngi digitale valutaer på, begynte rundt 2011. Kopier av Bitcoin begynte å dukke opp og disse klonene, ønsket å tjene spesielle nisjemarkeder på en bedre måte enn det Bitcoin gjør. Siden 2011 har en haug med nye alternative kryptovaluta dukket opp. Disse altcoins får flere og flere markedsandeler, og det hele skjer urovekkende fort. En har kunnet observere helt opp til ti ganger økning av kryptoverdier på så lite som et par uker.

Å investere litt penger i dette altcoin-markedet, kan potensielt gi en stor avkastning (dette innebærer som regel også høyere risiko). Og om du kommer inn tidlig og kjøper opp en ny kryptovaluta så kan du tjene enorme summer dersom denne valutaen slår til og blir populær.

Men før vi går videre, ta med deg disse tipsene:

 

 1. Det er ikke sikkert at du kommer til å tjene penger
  Jo tidligere du innser det, jo mindre penger trenger du å tape. Det er nesten som på gambling «The house always wins».  Du må forstå risikoen før du begynner å bruke penger du ikke kan tape.
 2. Reduser risikoen – og aldri sats mer enn du har råd til å tape
  Jeg har selv gjort mine blundere og i kryptovaluta-verden kan store deler av verdiene være borte i løpet av kort tid. Vi snakker minutter og timer. Hvis du har høy risiko i alle investeringene dine, kan du til slutt miste alt. Det kommer til å skje. Kjøp heller mindre poster i flere altcoins, og reduser risikoen.
 3. Du kommer ikke til å klare å kjøpe på bunn eller selge på topp
  Kjøp heller jevnt og trutt men i mindre bolker, så reduserer du risikoen for at du solgte på bunn eller kjøpte på topp.
 4. Finn din «edge»
  Ikke kjøp altcoins du ikke kan noe om. Kunnskap kan være den eneste edgen du har, så bruk den for alt den er verdt. Bruk forum, reddit, googlesøk, sosiale medier osv. De seriøse aktørene er flink til å kommunisere, informere og være åpen. Men vær skeptisk til alt du leser. Noen spørsmål du kan undersøke er:

  1. Er min investering trygg med dette utviklerteamet?
  2. Har valutaen jeg er interessert i en god/langsiktig plan? Og finnes det backup-planer?
  3. Finnes det gode bruksområder?
 5. Lag en plan for når du skal selge
  Du tjener ikke penger før du selger. Men det er ofte vanskelig å vite når du skal selge når kursen går oppover. Lag en plan når du kjøper (f.eks «Jeg selger når den har gått opp 20%, uansett»).

 

Valutaer som plutselig skyter i været

Det interessante med altcoins er nettopp deres ustabilitet og uforutsigbarhet, samt at prisen man betaler per enhet ofte er veldig mye lavere enn for Bitcoins som i skrivende stund koster utrolige 35.000 norske kroner, per enhet. Det er her gambling kommer inn i bildet. Dersom du hadde spekulert i Bitcoins så sent som i Januar 2017, så kunne du ha solgt per i dag med en gevinst på ca 4 ganger innsatsen.

Dersom du er tidlig ute og investerer i en fersk kryptovaluta kan du være veldig heldig og cashe inn stort dersom den plutselig skyter i været på grunn av økt etterspørsel. De som kjøpte Bitcoins tilbake i 2013 betalte ikke mer enn $10 for en Bitcoin som per i dag er verdt $4311 , noe som altså er 431.1 ganger verdien den hadde for bare litt over 4 år siden. Selv en liten innsats kan potensielt gjøre deg rik, og derfor er altcoins helt klart verd å sjekke ut.

Høyere markedsverdi betyr mer stabilitet, lavere risiko og lavere avkastning

Når folk først begynner å investere, vet de vanligvis ikke hva de gjør. Selv om Bitcoin, Etherum, osv. kanskje ikke høres ut som en dårlig investering på lang sikt, så vil det ikke gi den store avkastningen på kort sikt, om du ikke har mer enn et par tusen kroner å starte med.

I skrivende stund har Ethereum en markedsverdi på 28,3 milliarder dollar med en pris på 298 dollar. En høyere markedsverdi betyr mer stabilitet, lavere risiko og lavere avkastning. Men desto høyere en valutas markedsverdi klatrer, desto mer må den samle for å øke i verdi. (Jo større det blir, jo tregere blir det.)

Kilde: coinmarketcap

Lavere markedsverdi gir større risiko, men (potensielt) høyere avkastning

Det er sannsynligvis trygt å anta at de fleste som har et par tusen kroner å investere, ønsker å tjene minst 10.000 kr. Så hva er da de beste investerings-valgene?

En investors suksess kommer fra å investere i undervurderte eiendeler før de blir populære. Så hvis du hadde 1000 kr og ønsket stor avkastning, så ville jeg holdt meg borte fra kryptovalutaer med høy markedsverdi ($ 300 millioner eller mer). En kryptovaluta med en markedsverdi på $ 10 millioner kan muligens nå en markedsverdi på $ 100 millioner ganske enkelt. Men en kryptovaluta med en markedsverdi på $ 1 milliard må finne enda en $ 1 milliard bare for å doble.

 

Nå vil jeg ikke fortelle deg hva du skal kjøpe, men jeg kan gi deg noen tips. Hvis jeg personlig hadde 1000 kr å bruke, ville jeg gjøre noe sånt ..

 • Invester 250 kr i 2 kryptovalutaer som har en markedsverdi på $ 150m – $ 300m.
 • Invester 250 kr i 2-4 kryptovalutaer som har en markedsverdi på $ 50m – $ 150m.
 • Invester 300 kr i 3-5 kryptovalutaer som har en markedsverdi på $ 25m og $ 50m
 • Invester 150 kr i 3 kryptovalutaer som har en markedsverdi på $ 5m og $ 25m
 • Invester 50 kr i kryptovalutaer med en markedsverdi på $ 5m eller mindre.
 • Vær tålmodig og invester mer mer når du har råd til det.

 

Du kan finne markedsverdi på altcoins på f.eks: Coinmarketcap

Her er 15 altcoins med en markedsverdi under $ 300,000 (pr. 10. sept.) som jeg følger:

 1.  Ark
 2.  BitShares
 3.  TenX
 4.  EOS
 5.  Golem
 6.  Basic Attention Token
 7.  DigiByte
 8.  Verge
 9.  NAV Coin
 10.  Monaco
 11.  Edgeless
 12.  Wings
 13.  OKCash
 14.  Komodo
 15.  Factom

Om målet ikke et høyest mulig avkastning

Som tidligere nevnt, betyr høyere markedsverdi som regel mer stabilitet og lavere risiko, men også lavere avkastning. Er målet å investere litt tryggere (med mindre avkastning), over lengre tid, er de mer etablerte kryptovalutaene et bedre valg. Men husk at selv Bitcoin, med den største markedsverdien i kryptosfæren, er fortsatt mer risikofylt enn den store mengden av børsnoterte aksjer.

 

PS! Her er noen artikler som du kan finne nyttige:

 

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.