By Published On: april 19th, 20221,8 min read

NRK tar opp et kjempeviktig tema med «Krigen i matfatet» (nrk.no/urix/xl/1.1590…), men at maten blir dyrere er bare ett ledd i problemet. Matmangelen kan bli så stor at vi står ovenfor en hungerspandemi, som vi ikke har sett maken til på lenge.

Russland og Ukraina står til sammen for omtrent 30% av den globale eksporten av hvete og 20% av verdens mais. I tillegg er landene nøkkeleksportører av solsikke og bygg, som utgjør mer enn 3/4 og 1/3 av forsyninger til internasjonale markeder. docs.wfp.org/api/documents/…

Rundt 800 millioner mennesker lever allerede på under anbefalte minimum 1200 kalorier om dagen. Når mat bli mangelvare og prisene stiger, er det de mest sårbare nasjonene som mister matforsyningen først, og hungersnød blir plutselig en reell risiko. ourworldindata.org/food-supply

Uten gjødsel vokser heller ikke planter. Hovedtypene gjødsel som brukes over hele verden består av nitrogen, fosfor eller kalium. Mesteparten av nitrogenet i mineralgjødsel kommer fra ammoniakk og 98% av verdens ammoniakk er laget av naturgass.

Sanksjonsrammede Russland er verdens største eksportør av naturgass, mineralgjødsel og innsatsfaktorer til gjødsel (nitrogen, kalium og fosfor). Etter flere år med stor vekst, har prisen på bl.a. nitrogenbasert gjødsel nå klatret til rekordhøye priser.
argusmedia.com/en/news/230470…

Mineralgjødsel er nå så dyrt, at mange bønder rundt om i verden ikke har økonomi til å dyrke den samme avlingen som de normalt gjør, eller velger å dyrke den uten gjødsel. Potensielt kan fravær av mineralgjødsel redusere verdens avlinger med opp mot 50%.
acsess.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.213…

Verdens matforsyning er presset. Eksporten fra Ukraina og Russland uteblir, prisene stiger og gjødselmarkedet truer med å legge ytterligere press på matforsyningene. David Beasley i FNs matvareprogram kaller dette en katastrofe

Krisen er kanskje uungåelig og situasjonen kan bli katastrofal. Det kommer mest sannsynlig til å bli en humanitær katastrofe innen et år, og vi vil se hundrevis av millioner mennesker sulte. Det finnes ingen enkle løsninger, men vi må jobbe sammen mot en løsning og starte NÅ!

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Hvis du likte det du nettop lese, kan du utforske de andre artiklene nedenfor: