By Published On: september 12th, 20135,4 min read

I kjølevannet av alle avsløringer rundt de massive overvåkningene i blant annet USA, har folk strømmet til selskapet som kan tilby dem en anonym hverdag på Internett. NSA og deres PRISM-program har nemlig ført til at VPN-aktørene på markedet høster gode frukter om dagen, melder TorrentFreak.

Men hva er f.eks. VPN, SmartDNS, proxytjenere og kan de skjule din identiet på nettet? Jeg skal prøve å ta for meg dette og forklare litt.

TV, film og musikk fra utlandet.

Ved hjelp av VPN, SmartDNS eller proxytjenere kan man ganske enkelt lure sperrene som for eksempel nekter deg å se nett-TV fra andre land. Du har kanskje vært på ferie i utlandet og oppdaget at du f.eks. ikke får sett NRKs nett-TV fra hotellet i Tyrkia. Dette har med hvilke geografiske regioner, innholdstilbyderne har retigheter til å sende sine program i. Det kjente film-strømmetjenesten Netflix har bl.a. forskjellige bibliotek, alt etter hvor du logger deg på. Men alt dette kan du altså få tilgang til, med noen ekle små grep.

IP-adresser og hvem «du» er.

Internett virker vet at alle enheter som kobler seg til, blir tildelt en unik IP-adresse.  En IP-adresse kan grovt sammenlignes med et telefonnummer: begge er et tall, en tallkode som telenettet bruker for å få fram teletrafikk til riktig adressat. Alle må ha en IP-adresse for å kommunisere over internett, på samme måte som man må ha et telefonnummer for å ringe og bli oppringt i telefonnettet. Ved å overvåke en IP-adresse, kan man se hvilken informasjon som sendes fra og til deg, og hvor i verden du holder til. Man kan derfor si at det i utgangspunktet er lite privatliv på internett.

SmartDSN og proxytjenere.

Det finnes to flere måter å være litt mer anonym på. Den ene er å la din nettrafikk gå via en mellomtjener, som f.eks en proxytjener, ofte kun kalt «proxy». En proxy er altså en datamaskin som står mellom PC-en din og serveren den kommuniserer med. Proxyen har som jobb å opptre på vegne av din datamaskin, og videresende informasjon frem og tilbake.

Det vil si at når du besøker et nettsted eller laster ned en fil (over http) via en proxy, vil denne proxyen fremstå som datamaskinen som sender og mottar alle data. Deg og din IP-adresse vil være skjult, og kun proxyen vet at informasjonen den mottar skal sendes videre til deg. Her snakker vi altså om såkalte anonyme proxyservere. Det finnes også transparente proxyer som ikke gjemmer den opprinnelige IP-adressen.

Fordelen med en proxy er altså at den kan skjule hvem du er og hvor du opererer fra, noe som vil si at du kan slippe unna begrensninger som går på landegrenser og tilbydere. Men proxyservere har også noen ulemper.

Siden deres IP-adresser kan bli brukt til mye rart blir populære proxyer lett svartelistet av populære nettjenester. Nettrafikken blir dessuten sjelden kryptert, noe som betyr at informasjon (inkludert brukernavn og passord) lett kan snappes opp. Det blir da et spørsmål om hvor mye du kan stole på tjenesten, i tillegg til at gratis proxyservere har en tendens til å være gjerrige på båndbredden.

I den siste tiden har det dukket opp et nytt tilbud som ofte bil referert til som SmartDSN. I motsettning til en proxytjener, gjemmer ikke SmartDSN din IP-adresse, men blokerer kun informasjon om hvor du befinner deg. Det betr at SmartDSN ikke hjelper deg med å være anonym, men kan f.eks. brukes til å omgå regionsrestriksjoner.

VPN – tunnel i nettet

Virtuelle private nettverk (VPN) fungerer på en litt annen måte, noe som også er grunnen til at de fleste foretrekker et VPN over en vanlig proxy. Her opprettes det en kryptert nettverksforbindelse direkte mellom din datamaskin og VPN-serveren den kobler seg til – dette beskrives gjerne som en egen «tunnel» gjennom Internett.

Det vil si at datatrafikken mellom disse to punktene forblir privat og ikke havner på avveie, og for resten av verden fremstår din datamaskin som den er på VPN-serverens lokalnett. Hvis du kobler deg mot en VPN i USA, vil du altså få en amerikansk IP-adresse.

En annen fordel med VPN i forhold til en standard proxy er at den gjør jobben med mer enn kun nettlesertrafikk – ALLE data inkludert e-post, chat og VoIP (nettelefoni) går over VPN, og blir derfor private. Surfer du ofte på åpne trådløse nettverk vil krypteringen gjøre at du også er beskyttet på disse.

Ulempen med VPN er at de har en tendens til å koste penger – typisk fra 5 til 25 dollar i måneden. For de dyrere tjenestene får du som regel høyere båndbredde og muligheten til velge mellom en rekke servere spredt rundt i verden, noe som i praksis betyr at du kan surfe fra Russland i det ene øyeblikket og fra USA i det neste.

I takt med sensur og overvåkning har VPN de siste årene gått fra å være noe bare bedrifter roter med til å bli en god forretningsmulighet. Stadig flere kommersielle VPN-tilbydere tilbyr noe som hovedsaklig ser ut til å være fri tilgang på nettjenester.

Men før du går vite, så bør du vite at, uansett hva man bruker denne teknologen til, så vil det fortsatt være institusjoner som sitter på teknologi til å overvåke deg. Det meldes bl.a. om at USA og NSA sitter på slik teknologi og kan spionere på lukkede VPN trafikk og andre nettverk.

Mange alternativer

Å faktisk sette opp VPN, Smart DSN eller en proxy på dine datamaskiner og mobile enheter er som regel såre enkelt. De fleste tilbydere har egne små programmer du laster ned, installerer, og deretter tar din Internett-trafikk automatisk en omvei via deres servere.

Når da nettleverandørene loggfører hvilke IP-adresser du kommuniserer med, vil selv disse bare se datatrafikk mellom deg og VNP-tilbyderen. Dermed vil det bli umulig å vite hvilke nettsider du har besøkt, også ved hjelp av disse loggene.

Du kan lese mer om VPN tilbydere som ivaretar anonymitet i denne TorrentFreak artikkelen (fra mars 2013).

For å vurdere og sammenligne tilbudene du kan få fra forskjellige leverandører, kan du lese mer på f.eks. Best VPN for you sine sider. Der kan du bl.a. sammenligne pris, hastighet og hvilke tiltak de har for å holde deg annonym på internett.

Comparitech har også lagt ut en oppdatert liste hvor de sammenligner VPN-tilbydere.

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.