By Published On: november 28th, 20127 min read

Det nærmer seg jul og i år som så mange år før, vil det nok ligge mange flotte digitalkameraer under juletreet. Men det er ikke alle som vet hvilket kamera de skal kjøpe til seg eller «familien». Derfor har jeg tenk å gi deg noen fine råd til hva du skal se etter og fokusere på.

Lister

Selv er jeg et listemenneske, som lager lister til alt og ingenting. Jeg synes derfor det blir naturlig å råde deg til å begynne med å notere noen hovedpunkter.

  • Hvor stort budsjett har du?
  • Hvorfor skal du kjøpe kamera?
  • Hvor viktig er størrelse på kameraet?
  • Hvilke bilder tenker du å ta?
  • Hvilke forhold vil du ta bilder under?
  • Trenger du manuell kontroll over kameraet?

Hvor stort budsjett har du?

Før du begynner å se på spesifikasjoner og egenskaper kan det være lurt å tenke på hvor mye penger du er villig til å bruke. Fotoutstyr finnes i alle kategorier, fra hundrelapper til mange titusen. Og ved å sette opp et budsjett, blir det enklere å begrense utvalget av utstyr.

Hvorfor skal du kjøpe kamera?

Spørsmålet er enkelt og ett av de første du bør stille deg, når du skal kjøpe nytt fotokamera. Skal du forevige noen ferieminner og knipse litt nå og da i hverdagen, er nok et lommevennlig kompaktkamera det beste for deg. Her finnes det et utrolig stort utvalg og de fleste modellene vil nok tilby mer enn hva du har bruk for. De største utslagsgivende faktorene, vil nok være utseende, brukervennlighet og pris.

Har du der i mot ambisjoner om å starte med fotografi som en hobby, eller være litt mer kunstnerisk med dine bilder, trenger du nok et litt mer avansert kamera. Speilrefleksklassen er nok først og fremst det sjiktet mange går og drømmer litt om å investere i. Men er du litt usikker på om fotografering er en hobby for deg, kan det nok være lurt å vurdere hybridklassen, hvor du finner litt mindre og billigere systemkameraene uten speil. Dette er en sjanger som har hatt stor utvikling de siste årene og kan skimte med mange av de samme funksjonene som speilreflekskameraer. Men disse modellene er gjerne ikke like raske og utvalget av objektiver er ikke like stort, som i speilrefleksklassen.

Speilrefleks-klassen eller DSLR (Digital Single Lens Reflex), blir gjerne sett på som den øverste klassen. Dette er kameraer som gir brukeren full kontroll over fotograferingen. Hvor man ikke bare kan tilpasse lukkerhastighet, blenderåpning, ISO, men også bytte objektiver. Men vi kommer tilbake til dette senere.

Hvor viktig er størrelsen på kameraet?

Alle ser at det en størrelsesforskjell på kompaktkamera og speilrefleks. Men ikke alle tenker at det kan være en avgjørende faktor for om kameraet blir liggende hjemme eller ikke. Det beste kameraet er det du tar med deg og bruker, ikke det som ligger hjemme i et skap. Skal du i et selskap eller ute å gå, kan det for eksempel være kjekt med et kamera som passer i lommen. Et som du enkelt kan dra frem og legge bort igjen, til neste gang du skal ta bilder.

Systemkameraer er som regel så store at de må bæres hele tiden og opptar mye plass i hånden eller krever kanskje en egen sekk. Men det finnes også hær store forskjeller. Først og fremst bør du tenke på grep og vekt, som innebærer om kameraet er lett og behagelig å holde. Noen modeller vil passe bedre til små hender, mens andre til deg med store hender. Før du bestemmer deg, kan det derfor være lurt å stikke innom en forhandler å spørre om å få prøve-holde forskjellige kamera, selv om det ikke er der du har tenkt å handle. Føles modellen du har sett deg ut, rar å holde i, eller er noen av knappene vanskelig å foreta justeringer med, bør du kanskje vurdere en annen modell.

Hvilke bilder tenker du å ta?

Ambisjonsnivået ditt er også avgjørende for hvilket kamera du bør velge. Her spiller for eksempel lysforhold, bevegelse og avstand til motivet, en avgjørende rolle. Den innebygde blitsen på de fleste fotokamera fungerer sjelden på lenge avstander enn 5 meter. Så i mørke omgivelser er det viktig at du har et kamera som fungerer godt i dårlig lys.

Står du langt unna det du skal ta bilde av er det også viktig at du har et kamera med bra optisk zoom eller teleobjektiv. (Digital Zoom kan du hær å nå bare glemme, da det kun forstørrer pikslene i bildet.)

Hvilke forhold vil du ta bilder under?

Det høres kanskje rart ut, men det finnes de av oss som gledelig drasser med oss utstyr ut i en vinternatt med 20 minusgrader. Du har kanskje ikke tenkt å ta et like stort steg inn i fotoverden, men du må huske at et digitalt fotokamera består av mye elektronikk, finmekanikk og dyr optikk. Ikke alle modeller vil tåle en fuktig fest eller tur til stranden like godt. Og du bør vurdere din bruk og dine behov. Det finnes kamera som er designet for å tåle større støt og flere modeller på markedet har både støv og vann avvisende funksjoner. Det kommer helt an på hva du er villig til å betale for.

Megapiksler er ikke alt

Megapiksler er som regel det første noen nevner, når de skal beskrive hvor bra et kamera er. Folk har på en måte lært at jo flere megapiksler, desto bedre.  Men 6 megapiksel er egentlig mer enn tilstrekkelig, om man ikke skal skrive ut større bilder enn A4.

Mange megapiksler kan faktisk være en ulempe, da de gjør størrelsen på bilde-filene større, som igjen medfører at kameraet får mer informasjon å behandle (tregere kamera) og mindre plass på minnekortet.

Når man i tillegg presser flere piksler inn på bildebrikken uten å lage brikken større, må pikslene gjøres mindre. Det medfører at mindre lys, treffer hver piksel og kameraet må forsterke signalet for å produsere et bilde. En slik digital forsterkning vil igjen medføre mer støy i bilde og kunne gi et dårligere resultat enn en bildebrikke med færre (mega)-piksler.

Ekstra utstyr, en ekstra kostnad.

Selv om speilreflekskameraet du fant på tilbud i kampanjebladet virker veldig fristende, må du huske at den endelige prisen kan bli mye høyere med bare litt ekstra utstyr. Kamerabag, minnekort, linser, stativ og kanskje en ekstra blits, er bare noe av utstyret du raskt vil finne ut at du burde investere i. Handler du i en fotobutikk, kan du alltids spørre om du får med minnekort osv. i prisen, men glem ikke at du alltid finner konkurransedyktige priser på nettet. Det finnes bland annet flere norske prisguider, som sammenligner priser fra flere butikker for deg.

Eier du allerede utstyr?

Og mens vi er inne på ekstra utstyr. Å velge fotokamera handler like mye om å velge et merke, som å velge en modell. De fleste merkene har koblinger til linser og ekstra utstyr, som i hovedsak ikke kan brukes på andre merker. De store produsentene som Canon, Nikon, Olympus, Pentax, Sony, osv. har for eksempel alle hver sin linsefatning. Det medfører at det kan være vanskelig å bytte til et annet merke senere, om man investerer mye penger i objektiver og annet ekstra utstyr.

Har du eller en gammel onkel, eldre utstyr liggende på et loft, kan det være smart å høre med en forhandler om noe av det fortsatt kan brukes på de nyere kameraene. Objektiver koster gjerne flere tusen kroner og har du noen liggende, kan det gjøre valg av kamera mye enklere.

Test og prøv

Har du nå klart å begrense deg ned til en liten liste over potensielle kamera, er det tid for å dra ned i fotobutikken. Foruten at fotokameraet skal ha spesifikasjoner som står til dine behov, skal det også være godt å holde i og enkelt å kontrollere. Selv om to modeller kan virke veldig like på papiret, kan smådetaljer i form, knappeplassering og menyoppsett, utgjøre store forskjeller for deg som bruker.

 

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.