By Published On: september 24th, 20141,6 min read

Helt siden menneskene begynte å risse tegn og symboler inn i stein, har vi prøvd å ta vare på informasjon. Men med teknologiens utvikling, har prosessen blitt både mindre tidkrevende og fysisk anstrengende. Digitale formater har avløst papir og blekk, som en gang tok over for stein og meisel.

Teknikkene vi har brukt for å samle inn og analysere data har også forandret seg. Alt fra målere og sendere, til algoritmer i dataprogram blir i dag brukt til å samle inn og analysere enorme mengder data. Uten å tenke over det blir vi alle utsatt for dette utallige ganger i løpet av en dag, gjennom f.eks. GPS i mobilen, museklikk på datamaskinen osv.

Dette har ført til at stadig flere kommersielle virksomheter og myndigheter/etterretning vet mer om deg enn noen gang før.

Under Nordiske Mediedager i Bergen i mai (2014) var NRKbeta på scenen og prøvde å svare på det mange lurer på: Hva er egentlig Big Data? Hva betyr det for deg? Hva kan vi forvente oss i fremtiden?

Big data er selvfølgelig ikke bare farlig. Det er også svært nyttig. Meteorologer, de som styrer trafikk, energi, sikkerhetssystemer, innen medisin og forsk­ning og etter hvert de fleste av oss, kan ha stor nytte av alle slags data som er tilgjengelig.

TED Talks publiserte i går en ny forklarende video om emnet. Kenneth Cukier fra The Economist, som bl.a. har skrevet boken; Big Data: A Revolution That Will Transform How We Live, Work, and Think, sto på scenen og snakket om hvordan Big data kan forandre fremtiden.

Er du en av de som bekymrer deg for hvordan Big data kan påvirke deg og krenke ditt personvern?

Datatilsynet har skrevet en artikkel om hvordan de ser på Big data og gitt ut en rapport med forhåndsregler og anbefalinger i forhold til emnet.

 

Last ned rapporten:

Rapport: Big Data – personvernprinsipper under press (pdf)

Del denne historien, velg plattform!

Skrevet av:

Adrian Minde, stolt pappa, filmskaper, lærer, gründer, mediepotet, teknologi-nerd, spurs-fan, skiboms, syklist, vagabond og internett-nerd. Heng deg med på min ferd.

Kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Lignende innlegg

Hvis du likte det du nettop lese, kan du utforske de andre artiklene nedenfor: